News
.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Apo Lagh

Σακίδιο Επιβίωσης - Κιτ Επιβίωσης

 

1. Δημιουργία "Σακιδίου Επιβίωσης", καθώς και "Σάκου εκτάκτου ανάγκης" που θα περιλαμβάνει ότι κρίνετε απαραίτητο κ θέλετε να διασώσετε σε περίπτωση άμεσης ανάγκης εγκατάλειψης της οικίας σας, για οποιονδήποτε λόγο, (πχ σεισμό, πυρκαγιά κλπ).
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑΧΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ!

2. Δημιουργία Φαρμακείου

3. Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας ΚΑΙ εμφιαλωμένου νερού!

4. Εξασφάλιση επαρκούς αριθμού φυσιγγίων (για όσους κατέχουν νόμιμα κυνηγετικά κλπ όπλα)...

5. Ορισμός Σημείων Συγκέντρωσης, για την περίπτωση διακοπής των επικοινωνιών (internet - τηλεφώνων). ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ - ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ !!!

6. Μελέτη σχετικής Βιβλιογραφίας, για θέματα επιβίωσης κλπ...

7. Ψυχολογική προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός έκτακτου, βίαιου περιστατικού, πχ απόπειρα ένοπλης ληστείας. ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ, προσαρμοσμένου στις εκάστοτε προσωπικές-οικογενειακές κλπ συνθήκες!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ... Κ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ “5 C της Επιβίωσης” (όπως αυτά περιγράφονται από τον David Canterbury του PathfinderSchool και της εκπομπής Dual Survival του Discovery Channel, που όμως ακόμα δεν προβάλλεται στην Ελλάδα)

Cutting – δηλαδή Μαχαίρι. Το μαχαίρι θα πρέπει να είναι στιβαρό, κοφτερό και ανθεκτικό.

Combustion – με άλλα λόγια Φωτιά. Επιλέξτε αναπτήρες Zippo, σπίρτα, κεράκια rechaut, και βαμβάκι με βαζελίνη.

Cover – όπως λέμε, προστασία. Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται και τα κατάλληλα ρούχα για την εποχή, και υλικά προστασίας όπως αδιάβροχο, αλουμινοκουβέρτα επιβίωσης, νάιλον κ.α.

Container – δοχείο και νερό. Αν και ένα μπουκάλι αναψυκτικού είναι επαρκές και ανθεκτικό στο να κρατά το απαραίτητο για την ζωή νερό, συνίσταται ένα παγούρι από ανοξείδωτο ατσάλι καθώς μας επιτρέπει να βράσουμε νερό και να ετοιμάσουμε ένα ρόφημα ή ένα πρόχειρο φαγητό.

Cordage – το αναγκαίο σχοινί. Είναι απαραίτητο αν χρειαστεί να κατασκευάσουμε ένα πρόχειρο κατάλυμα... Η επιλογή είναι βασικά μια και καλή, 30 μέτρα αρτάνης αλεξιπτώτου! Φθηνή, βολική και ανθεκτική...

Περί "Σακιδίου Επιβίωσης"
 

BOBs, GHBs & INCHΒs
Τα ακρωνύμια αυτά υποδηλώνουν διάφορους τύπους σακιδίων με εφόδια ανάγκης που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ανάγκης και φυσικών καταστροφών...

BOB, όπως Bug Out Bag, δηλαδή Σάκος Διαφυγής.
Αν και οι preppers τον έχουν εξελίξει σε διάφορα επίπεδα πολυπλοκότητας και παραλλαγών, ο βασικός σάκος BOB περιέχει τα βασικά αντικείμενα Διαβίωσης (και όχι Επιβίωσης) για τρεις μέρες. Και δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των preppers, αλλά είναι από τα προτεινόμενα μέτρα προετοιμασίας στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως αυτά προδιαγράφονται από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Αμερικής αλλά ΚΑΙ της Ελλάδας.
Μέσα σε αυτόν θα βρει κανείς πράγματα όπως τροφή, νερό, φάρμακα, έξτρα ρουχισμό για την εποχή, φακό, ραδιόφωνο και άλλα. (Δεν θα επεκταθούμε σήμερα σε αυτά γιατί θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών αναρτήσεων)

Με τη σειρά του ο σάκος GHB, ή Get Home Bag, περιέχει όλα τα εκείνα εφόδια που χρειάζονται για να επιστρέψει κανείς στη βάση του σε περίπτωση που οι υποδομές μετακίνησης έχουν αδρανοποιηθεί και εναλλακτικά να παραμείνει για ένα διάστημα στο χώρο εργασίας του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεγάλου Black-Out της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ που έπληξε μια περιοχή μεγαλύτερη της Ελλάδας και με πολλαπλάσιο πληθυσμό.
Η Νέα Υόρκη παρέλυσε απόλυτα, ήταν χειμώνας με την νύκτα να πλησιάζει, τα περισσότερα καταστήματα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και ο κόσμος έπρεπε να διαλέξει μεταξύ του να μείνει –έξω στις πλατείες- ή να περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα προς το σπίτι του, πράγμα που έκανε ένα ποσοστό από αυτούς. Εφόδια όπως έξτρα ρουχισμός, νερό, σνακ και φακοί αποδείχτηκαν αναγκαία αλλά και δυσεύρετα.

Ο Σάκος INCHΒ, I am Never Coming Home Bag, είναι ένα υβρίδιο των παραπάνω. Πέρα από τα βασικά είδη ανάγκης περιλαμβάνει όλα εκείνα τα αντικείμενα που θα επιτρέψουν τον prepper να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να ξανά επιστρέψει στο σπίτι του.
Η έμφαση δίνεται στα βασικά έγγραφα (ταυτότητα, βιβλιάρια υγείας), στα αντίγραφα των σημαντικών αρχείων του υπολογιστή, τις οικογενειακές φωτογραφίες και κειμήλια. Η δυνατότητα να ψηφιοποιηθούν τα περισσότερα από αυτά και μάλιστα σε πολλαπλά αντίγραφα, είναι σωτήρια φυσικά.

Μικρές Επισημάνσεις

Από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξει ο Prepper κατά την προετοιμασία του σάκου του είναι να επιδιώξει την πολυχρηστικότητα των αντικειμένων που θα τοποθετήσει, καθώς αυτή βοηθά στη μείωση του βάρους. Ένας τέτοιος σάκος χάνει την χρησιμότητα του όσο το βάρος του αυξάνει, οπότε θα πρέπει να επιδιώξει κανείς να κάνει έξυπνες και αυστηρές επιλογές.

Επίσης το νερό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, αλλά οι ποσότητες που θα καταναλώσει κανείς ζυγίζουν πολύ πέρα από τις δυνατότητες του μέσου ανθρώπου να κουβαλήσει. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει από την αρχή ένα πλάνο ανεφοδιασμού από ενδιάμεσους σταθμούς κατά την μετακίνηση μας, με εντοπισμό αυτών εκ των προτέρων και αξιολόγηση τους ως προς την καθαρότητα και την διαθεσιμότητα του νερού.

Αλλά το σημαντικό είναι να έχει σχεδιάσει κανείς το περιεχόμενο εκ των προτέρων. Σε περίπτωση που πιαστείτε απροετοίμαστοι, ένας βασικός σάκος διαβίωσης/επιβίωσης μπορεί να φτιαχτεί γρήγορα από αντικείμενα που θα βρείτε γύρω σας – π.χ. στον χώρο δουλειάς- αν ξέρετε πια θα πρέπει να είναι αυτά και που βρίσκονται.

Η επιτυχημένη διαβίωση σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης έχει πολλά κοινά στοιχεία με μια εξόρμηση στο ύπαιθρο... κ απαιτεί καλή προετοιμασία σε επίπεδο εξοπλισμού, γνώσεων κ -το κυριότερο- πρακτικής εξάσκησης. Το σακίδιο ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο της περιπέτειας, της περιπλάνησης στη φύση, αλλά και της ασφάλειας!

Μάθετε λοιπόν με μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές πως να φτιάχνετε σωστά το σακίδιο σας, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση, από μια εκδρομή έως μια δύσκολη στιγμή, να καλύψει τις ανάγκες σας... Πρωταρχικό μας μέλημα, είναι η ασφάλειά μας! Πιθανοί κίνδυνοι μπορούν να προέλθουν από διάφορες παραμέτρους, όπως οι καιρικές συνθήκες κ η ξαφνική μεταβολή αυτών, η έλλειψη νερού ή φαγητού, καθώς κι ένας πιθανός τραυματισμός!

Γι' αυτό, το σακίδιο μας θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν πληρέστερο, πραγματικά χρήσιμο εξοπλισμό, για ν' αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη στιγμή! Ταυτόχρονα όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το σωστά οργανωμένο σακίδιο θα πρέπει να αφήνει και ελευθερία κινήσεων, ενώ παράλληλα να μην μας προσθέτει σημαντική κόπωση λόγω βάρους... Για το λόγο αυτό, η σωστή προετοιμασία ενός σακιδίου, αποτελεί μία κορυφαίας σημασίας ενέργεια, για την επιτυχία της οποίας απαιτούνται κάποιες γνώσεις, αλλά κ πρακτική εμπειρία!

Φόρτωση - Διαρρύθμιση του σακιδίου 

Επειδή το σακίδιο στηρίζεται στην πλάτη, είναι απαραίτητο να μην ενοχλεί κ δυσκολεύει την μετακίνηση. Κατά συνέπεια, ένα σωστά εξοπλισμένο σακίδιο θα πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο, έτσι ώστε να μην τραβά τους ώμους, ή σας αναγκάζει να καμπουριάζετε.

ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ: Ξεκινώντας το πακετάρισμα των διαφόρων πραγμάτων στο σακίδιο, θα πρέπει να φροντίσουμε ν' απαλλαγούμε από την ανθρώπινη συνήθεια να παίρνουμε μαζί μας αντικείμενα χωρίς πραγματική χρησιμότητα...

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσει κάποιος το πακετάρισμα είναι να απλώσει στο πάτωμα όλα όσα θεωρεί ότι χρειάζεται να πάρει μαζί του! Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να σχηματίσει μία καλύτερη εικόνα για το βάρος του εξοπλισμού του, τις ελλείψεις, αλλά και τα περιττά πράγματα.
Θα πρέπει να έχετε υπόψην ότι το βάρος του σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25-27 κιλά, για μια άνετη διαδρομή, ή τα 10-12 κιλά για μία δύσβατη ή ανηφορική διαδρομή.

Υπολογίστε επίσης την ανάγκη σας για νερό και τρόφιμα και φροντίστε να προσθέσετε τα κιλά του βάρους αυτού στα συνολικά κιλά του σακιδίου σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το συνολικό βάρος να ξεπερνά τα κιλά που προαναφέρθηκαν !!!

Αν η μετακίνησή σας συνδυάζεται με μεταφορικό μέσον, π.χ. αυτοκίνητο, τότε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ναι μεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας πολύ περισσότερα πράγματα, το βάρος όμως κάθε σακιδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25-27 κιλά, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να το μεταφέρετε έξω από το αυτοκίνητο, αν χρειαστεί...

Μαγειρικά σκεύη

Το βάρος του σακιδίου σας είναι ο μοναδικός περιορισμός όταν διαλέγετε μαγειρικά σκεύη, συνήθως πλαστικά ή αλουμινένια, που όμως έχουν περάσει από ειδική διεργασία και είναι κατάλληλα για χρήση φαγητού, οπότε κ φέρουν την ειδική σχετική σήμανση!
Στην πράξη, θα χρειαστείτε δοχεία για τροφές, ελαφρά, ανθεκτικά, διαφανή, με φαρδιά στόμια και στεγανά καπάκια.
Υπολογίστε πρώτα την ποσότητα τροφής που θα μεταφέρετε κ μετά αγοράστε όσα δοχεία χρειάζεστε...

Επιπλέον, εκτός από το ποιοτικό μαχαίρι, τα πιο απαραίτητα από αυτά είναι ένα ξύλινο κουτάλι, μια κούπα, μια κατσαρόλα και ίσως ένα βαθύ πιάτο για ζεστό φαγητό. Ένας βραστήρας, ένα τηγάνι και ένα πιάτο μπορούν να προστεθούν στον εξοπλισμό σας, ειδικά αν ταξιδεύετε με πολλά άτομα!
Ως εστία, μπορείτε εκτός φυσικά από την φωτιά, να χρησιμοποιήσετε κάποιο καμινέτο-συσκευή υγραερίου, οινοπνεύματος κ.α. (στα σχετικά εξειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε πληθώρα μοντέλων... οπότε επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας)...

Εξοπλισμός πρώτης ανάγκης - ατομικό Φαρμακείο 

Ο εξοπλισμός πρώτης ανάγκης θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να μπορεί να σας είναι εύκαιρος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες! Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας σώσει σε περίπτωση ατυχήματος, αφού αλλιώς αν είναι μακριά σας θα είναι δώρων άδωρο... Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου κάποιος δεν μπόρεσε να σωθεί, γιατί ο εξοπλισμός πρώτης ανάγκης βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από εκεί που είχε πρόσβαση!

Κατά συνέπεια η καλύτερη θέση για τον εξοπλισμό πρώτης ανάγκης είναι να τον κρεμάσετε γύρω από την ζώνη σας, ή έστω στο λαιμό σας. Έτσι, αν σε ένα ατύχημα χάσετε το σακίδιο με όλα τα υπάρχοντα σας, θα έχετε τουλάχιστον κάποια βασικά εφόδια για να διασωθείτε. Επιπλέον, έχοντας τ' αντικείμενα αυτά πάντα επάνω σας, αποκλείεται να τα ξεχάσετε κάπου...

ΠΟΙΑ όμως είναι η "κατάλληλη" στιγμή να διαφύγετε με το σακίδιό σας;

Ανά περίσταση, θα πρέπει να εγκαταλείψετε το σπίτι σας...

ΣΕΙΣΜΟΣ

Αμέσως μετά το πέρας μιας μεγάλης δόνησης!

ΟΙΚΙΑΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

- Εάν σας βρει γρηγορούντες: Όταν αρπάξουν τα 2/3 ενός δωματίου και δεν διαθέτετε κατάλληλα και επαρκή μέσα να την κατασβήσετε.

- Εάν σας βρει καθεύδοντες: Αμέσως με την σήμανση του συναγερμού καπνού.

ΑΣΤΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Όταν σε μια γενικευμένη καταστροφή αρχίσει να καίγεται το αμέσως επόμενο, μετά από το διπλανό σας, σπίτι ή διαμέρισμα.

ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Όταν με ευνοϊκό άνεμο για το ίδιο, το μέτωπο φτάσει να απέχει 1χμ από το σπίτι σας και δεν διαθέτετε τα μέσα να το προστατεύσετε...

ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Εάν το σπίτι σας είναι κάτω από το επίπεδο της υψηλότερης δυνατής στάθμης και το νερό φτάσει ή ξεπεράσει τα 2/3 της κανονικής του κοίτης, ή των προστεθέντων φραγμάτων...

ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Εάν η διασπορά έχει συμβεί οπουδήποτε σε ακτίνα 5 χμ από τον τόπο κατοικίας σας και έχουν επισήμως (ή ανεπισήμως) αναφερθεί 2 ή περισσότερα κρούσματα τοξικής μόλυνσης που φαίνονται να σχετίζονται μαζί της!

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Όταν μέσα στο διάστημα των 10 τελευταίων ημερών και σε μία ακτίνα 50 χιλιομέτρων από την κατοικία σας δηλωθούν επισήμως 3 ή περισσότερα κρούσματα που διαπιστωμένα αποδίδονται στην μεταδοτική ή εξαπλωνόμενη ασθένεια

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Εάν στο διάστημα του τελευταίου μηνός έχουν σημειωθεί 3 ή περισσότερες μαζικές βιαιοπραγίες κατά προσώπων, 3 ή περισσότερες εισβολές και λεηλασίες σπιτιών στην περιοχή που διαμένετε, και/ή εάν ανήκετε σε κάποια στοχοποιημένη κατηγορία του πληθυσμού

ΠΤΩΣΗ ΜΕΤΕΩΡΟΥ

15 ημέρες πριν το αναμενόμενο χτύπημα, εφόσον θεωρήσετε πως αυτό θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή σας και εφόσον διαθέτετε ασφαλές καταφύγιο σε μία απόσταση μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων από αυτήν.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ

Αμέσως με την σήμανση των σειρήνων πολιτικής προστασίας

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΙΑ

Όταν ο προσωπικός σας μετρητής Geiger δείξει επίπεδο ακτινοβολίας γάμα 1rem/ώρα ή μεγαλύτερο, ή όταν εκδοθεί σχετική εντολή από τις Αρχές.

ΠΩΣ φοράμε ΣΩΣΤΑ ένα σακίδιο πλάτης;

Πρώτα σηκώστε το σακίδιο από τη λαβή μεταφοράς και μετά περάστε ένα-ένα τα χέρια σας μέσα από τους ιμάντες ώμου. Εάν ο σάκος είναι πολύ βαρύς και δυσκολεύεστε να το σηκώσετε, γονατίστε στο ένα πόδι και σηκώστε το σακίδιο για να ακουμπήσει ο πάτος του στο μηρό του άλλου ποδιού σας. Κατόπιν περάστε ένα-ένα τα χέρια σας από τους ιμάντες ώμου. Θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε να σηκώνετε ένα σακίδιο από το έδαφος για να το βάλετε στην πλάτη όταν είστε σε όρθια στάση με τα γόνατα τεντωμένα.

Προσαρμόσετε το σακίδιο πλάτης επάνω σας:

Προϋπόθεση για τη σωστή προσαρμογή ενός σακιδίου πλάτης είναι να είναι γεμάτο και όλοι οι ιμάντες να είναι χαλαροί! Η σειρά με την οποία οι ιμάντες προσαρμόζονται είναι πολύ σημαντική: Ξεκινήστε πρώτα με τον βασικό ιμάντα της μέσης, μετά με τους ιμάντες των ώμων, και τέλος με τους ιμάντες τοποθέτησης.

1. Κλείστε τον βασικό ιμάντα της μέσης. Το μέσον του βασικού ιμάντα της μέσης θα πρέπει να κλείνει γύρο από τα κόκαλα των γοφών.

2. Σφίξτε τους ιμάντες των ώμων. Τα μαξιλαράκια στους ιμάντες θα πρέπει ακουμπάνε αναπαυτικά στους ώμους. Προσέξτε όμως να μην σφίξετε πολύ τους ιμάντες γιατί θα μεταφερθεί υπέρμετρα το βάρος του σακιδίου από τους γοφούς στους ώμους.

3. Σφίξτε τους ιμάντες τοποθέτησης. Οι ιμάντες τοποθέτησης (προσαρμοσμένοι πάνω στους ιμάντες ώμων) πρέπει να είναι προσκολλημένοι στη περιοχή του κλειδοκόκαλου. Το σακίδιο προσαρμόζεται στην πλάτη με το προσεχτικό σφίξιμο των ιμάντων αυτών.

4. Σφίξτε τους βοηθητικούς ιμάντες της μέσης.

5. Κλείστε και προσαρμόστε τον ιμάντα του στέρνου. Αυτός βρίσκεται μεταξύ των ιμάντων ώμων. Η σωστή προσαρμογή του απαλύνει τους συνδέσμους στους ώμους σας από το βάρος του σακιδίου.
Σιγουρευτείτε ότι οι ιμάντες ώμων είναι καθαροί από οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα και κάθονται άνετα στους ώμους. Το μήκος της πλάτης του σακιδίου είναι σωστό εάν οι ιμάντες τοποθέτησης σχηματίζουν γωνία μεταξύ 20ο και 30ο με τους ώμους σας. Εάν η γωνία είναι μικρότερη των 20­­­ο τότε θα πρέπει να επιλέξετε μακρύτερη πλάτη. Στην περίπτωση που η γωνία είναι μεγαλύτερη των 30ο τότε θα πρέπει να επιλέξετε κοντινότερη πλάτη.

Να θυμάστε: Όσο πιο κοντά στο σώμα είναι τα βαριά αντικείμενα, τόσο πιο εύκολο είναι να φορέσετε ένα σακίδιο και να το ισορροπήσετε όταν το κουβαλάτε...

Κιτ επιβίωσης

Ένα κιτ επιβίωσης περιέχει όλα τα βασικά εξαρτήματα που θα χρειαστεί ένας εκδρομέας σε περίπτωση ανάγκης για να επιβιώσει στη φύση. Όπως και το φαρμακευτικό κιτ, που και πάλι θα πρέπει να μεταφέρεται, το κιτ επιβίωσης θα πρέπει να είναι πλήρες και μικρό σε διαστάσεις. Όμως ακόμη και μέσα στη πόλη ένα κιτ επιβίωσης είναι κάτι που δεν θα είναι άσκοπο να προβλέψουμε να έχουμε μαζί μας. Στις πόλεις είναι δυνατό να απομακρυνθούμε από τη βάση μας για αρκετές ώρες και να χρειαστούμε από μια απλή κλωστή και βελόνα ή μια παραμάνα μέχρι ακόμη και να βρεθούμε σε απόμερα σημεία και σε δυσμενή θέση. Ας σκεφτούμε απλά ότι ακόμη και μια πιστωτική κάρτα μπορεί να είναι ίσως το σημαντικότερο βοήθημα επιβίωσης.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικά αντικείμενα που καλύπτουν μια βασική σύσταση ενός λειτουργικού κυτίου επιβίωσης το οποίο φυσικά μπορούμε να τροποποιήσουμε ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, τον τόπο και το χρόνο που θα το χρειαστούμε και τις προσωπικές μας ανάγκες.
  • Έναν πολύ καλό ελβετικό σουγιά ή πολυεργαλείο.
  • Μολύβι - χρησιμοποιήστε το μολύβι για το ημερολόγιό σας ή τις σημειώσεις στο χάρτη.
  • Δυο διαφορετικών μεγεθών φύλλα αλουμινόχαρτου που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα είτε ως ανακλαστήρες ή για βρασμό.
  • Πλαστική σακούλα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά νερού, αλλά και για απλή κουκούλα.
  • Κερί - χρησιμοποιήστε το στο άναμμα μιας φωτιάς και όχι για φωτισμό.
  • Κοπίδι - Διατηρήστε το κοπίδι και τις λάμες του μέσα στην προφυλαγμένη συσκευασία τους.
  • Λεπτό σύρμα - πρέπει να λυγίζει εύκολα χωρίς να σπάει.
  • Παραμάνες - χρησιμεύουν στα ρούχα, στη σκηνή ή στον υπνόσακο.
  • Μεγεθυντικός φακός - βοηθά στο άναμμα της φωτιάς. Εστιάστε το ηλιακό φως πάνω σε ξερά χόρτα και, όταν αρχίσουν να καπνίζουν, προσθέστε λεπτά ξύλα μέχρι να ανάψουν.
  • Ανακλαστήρας - διατίθενται από εξειδικευμένα καταστήματα τέτοιοι ανακλαστήρες με τρύπα όπου κοιτώντας μέσα από την τρύπα, κατευθύνεται το φως του ήλιου προς ένα αεροπλάνο τραβώντας την προσοχή.
  • Κουτί φύλαξης - ένα μικρό μεταλλικό δοχείο καπνού με στεγανό καπάκι είναι ιδανικό για τη φύλαξη του εξοπλισμού επιβίωσης. Σφραγίστε το κουτί με ταινία, ώστε το περιεχόμενό του να παραμείνει στεγνό. Φυλάξτε το κουτί στην ίδια πάντα θέση του σακιδίου σας, ώστε η κίνηση που σιγουρεύει την ύπαρξή του να γίνει ενστικτώδης.
  • Ένα μικρό φακό
  • Αναπτήρα θυέλλης ή πέτρα με ακόνι
  • ταινίες προσανάμματος
  • Μια σφυρίχτρα
  • Αλάτι - η απώλεια νερού από τον οργανισμό προκαλεί κράμπες των μυών. Το αλάτι σε κάθε γεύμα προλαμβάνει τις κράμπες.
  • Σέγα - μπορεί να κόψει τα περισσότερα υλικά (καλύψτε τη σέγα με γράσο και φυλάξτε τη μέσα σε μια σακούλα).
  • Πυξίδα - προτιμητέες αυτές με φώσφορο.
  • Αντιβίωση - χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτη ανάγκη.
  • Κολλητικοί επίδεσμοι - προλαμβάνουν τη μόλυνση των πληγών.
  • Κολλητική ταινία
  • Αποστειρωτικά νερού (χάπια χαλαζόνης) διατηρήστε μερικά για έκτακτη ανάγκη.
  • Πετονιά - διαλέξτε μια χοντρή πετονιά για ψάρεμα ή για δέσιμο.
  • Σπίρτα - αδιαβροχοποιούνται με κερί. Ξύστε το κερί πριν τα ανάψετε.
  • Υλικά ραψίματος - αγοράστε βελόνες με μεγάλο μάτι και αδιάβροχη κλωστή και φυλάξτε τες σε μια σακούλα. Τα κουμπιά χρησιμεύουν για τα ρούχα, αλλά και για τη σκηνή.
  • Υπερμαγγανικό κάλιο - καθαρίζει το νερό και απολυμαίνει τις πληγές.
  • Μια μικρή ποσότητα χρημάτων φυλαγμένη σε κάποιο σακουλάκι.
  • Μια τηλεφωνική κάρτα
  • το κινητό σας τηλέφωνο
Πολλά από τα υλικά αυτά θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπορ, στρατιωτικών εξαρτημάτων, ορειβασίας κλπ. καθώς και στα φαρμακεία.



Subscribe to our site via Email :
Previous
Next Post »