News
.

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Apo Lagh

Τα πιο σημαντικά όπλα στην ιστορία. Από τη Φανή Μακρή

Τα πιο σημαντικά όπλα στην ιστορία. Από τη Φανή Μακρή


Με τον όρο όπλο, χαρακτηρίζεται το μέσον μπορεί να προκαλέσει ζημιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση, άμυνα, ή και για εκφοβισμό. Σκοπός κάθε νέας ανακάλυψης όπλου, ήταν η ευκολότερη χρήση, η αύξηση του βεληνεκούς και η ευθυβολία. Αν όμως εξετάσουμε τα όπλα και την εξέλιξή τους από την πλευρά της τεχνολογίας και της μηχανικής, θα διαπιστώσουμε πως παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να κατασκευάσει όπλα για την προστασία του από τα ζώα. Παράλληλα όμως με τον εκπολιτισμό του, ο άνθρωπος δημιούργησε κυριαρχική συνείδηση, με συνέπεια να αισθάνεται την ανάγκη της προστασίας του και από τον συνάνθρωπό του. Έτσι στην πρώιμη εκείνη εποχή εμφανίστηκαν και τα πρώτα όπλα, τα ρόπαλα (από κόκαλο ή ξύλο) και ακολούθησαν τα δόρατα, το τόξο κ.α.
Μετά την ανακάλυψη του μετάλλου και αργότερα της πυρίτιδας, εμφανίζονται και τα πρώτα πυροβόλα όπλα, τα οποία ήταν σχετικά ατελή και όχι τόσο αξιόπιστα. Με την πάροδο όμως των χρόνων, υπέστησαν αρκετές βελτιώσεις. Τα όπλα αυτά βασίζονταν στις καταστροφικές ιδιότητες μεταλλικών (ή και λίθινων) βλημάτων, συμπαγών ή γεμισμένων μ” εκρηκτική ύλη (όταν πρόκειται για κανόνια), εκτινασσόμενων σε μεγάλη απόσταση, χάρη στην τρομερή πίεση των αερίων, που δημιουργείται απ” την ανάφλεξη της πυρίτιδας.
Τα πυροβόλα όπλα εξελίσσονται συνεχώς από την έναρξή τους, περίπου 800 χρόνια πριν. Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις όπλων, από τα πρωτόγονα κανόνια χειρός έως τα αυτόματα όπλα, που άλλαξαν το πεδίο της μάχης μέχρι σήμερα.

1. Κανόνι Χειρός, 13ος αιώνας

 

Η Κίνα είχε αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία από όπλα με μπαρούτι, γνωστά ως «λόγχες φωτιάς» και «δράκοι φωτιάς», καθώς και φλογοβόλα και πυροτεχνήματα, ήδη από τον 10o αιώνα. Τα πρώτα αληθινά πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούσαν πυρίτιδα (μπαρούτι) για να ξεκινήσει ένα βλήμα, μπορούν να χρονολογηθούν στην Δυναστεία Yuan τον 13ο αιώνα. Αυτά περιλάμβαναν χάλκινα κανόνια χεριού, τα οποία μπορούσε να κρατάει ένας άνθρωπος και να πυροδοτεί ένας άλλος. Η γκάμα ήταν μικρή και φτωχής ακρίβειας, αλλά ο καπνός, η φωτιά, και ο κρότος πρέπει να εκφόβιζε τους τότε αντιπάλους.

2. Gatling Gun, 1862

 

Εφεύρεση του Δρ Richard Gatling, ήταν ένα από τα πρώτα πραγματικά πολυβόλα, διαμετρήματος 0.50’’. Το όπλο Gatling είναι ένα περιστρεφόμενο όπλο με έξι κάννες, που κινείται από μια χειροκίνητη μανιβέλα. Κάθε κάννη φορτωνόταν και πυροβολούσε μηχανικά με τη σειρά κατά την περιστροφή της, με πυρομαχικά τροφοδοτούμενα από ένα γεμιστήρα, μέσω βαρύτητας. Το πυροβόλο Gatling έκανε μια σύντομη εμφάνιση στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν όπλα Gatling, για θανατηφόρα αποτελέσματα στους αποικιακούς πολέμους εναντίον Ζουλού στη Νότια Αφρική, Mahdists στο Σουδάν, καθώς και σε πολλούς άλλους πολέμους αυτής της περιόδου.
Όταν ο Gatling εφηύρε το γνωστό πυροβόλο, δεν είχε φανταστεί την απίστευτη ταχυβολία των 3000 φυσιγγίων/λεπτό, που φτάνει η σημερινή του έκδοση.

3. Colt Peacemaker, 1873

 

Ο Samuel Colt δεν εφηύρε το περίστροφο, αλλά ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το συγκεκριμένο σύστημα συναρμολόγησης, αντί να στηρίζεται σε εξειδικευμένους οπλουργούς για να συναρμολογούν κάθε όπλο. Η εταιρεία Colt έκανε μαζική παραγωγή του όπλου Colt Single Action Army, γνωστού ως Peacemaker ή Colt 45. Αρχικά σχεδιάστηκε για το ιππικό των ΗΠΑ, αλλά έγινε το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο όπλο κατά τη διάρκεια των χρόνων της Άγριας Δύσης. Μια έκδοση, το Colt Frontier Six Shooter,  χρησιμοποιούσε το διαμέτρημα Winchester 0.44-40’’, έτσι οι καουμπόηδες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια πυρομαχικά στα πιστόλια και τα τουφέκια τους.

4. Maxim Gun, 1883

 

Ο Hiram Maxim, ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης που μετανάστευσε στην Ευρώπη. Οι δημιουργίες του περιλαμβάνουν φλογοβόλα και ατμό-τροφοδοτούμενα αεροσκάφη, αλλά η πιο επιτυχημένη εφεύρεσή του ήταν το Maxim, ένα πλήρως αυτόματο πολυβόλο. Το όπλο λειτουργούσε με ανάκρουση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν χειροκίνητη μανιβέλα για να φορτώσει νέα φυσίγγια, όπως έκανε το όπλο Gatling. Αντίθετα, η δύναμη της οπισθοχώρησης εκτίνασσε το χρησιμοποιημένο φυσίγγιο και γέμιζε ένα νέο. Το Maxim αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο από τα ανταγωνιστικά όπλα. Και οι δύο πλευρές των πολεμιστών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποίησαν εκδόσεις αυτού του όπλου, που έμεινε σε χρήση την δεκαετία του 1960.

5. Colt M1911, 1911

 

Ο John Browning, ανέπτυξε ένα νέο φυσίγγιο διαμετρήματος 0.45’’, με βελτιωμένη διακοπή ισχύος, το 1904. Αργότερα, έχτισε ένα όπλο γύρω από αυτό. Το M1911 που εγκρίθηκε το 1911, κέρδισε πολύ σεβασμό και προκάλεσε πολύ φόβο κατά τη διάρκεια δεκαετιών υπηρεσίας, μέσω των δύο παγκοσμίων πολέμων και στην Κορέα και το Βιετνάμ, πριν να αντικατασταθεί από το M9 Beretta των 9-mm. Το M1911 κέρδισε μια φήμη, λόγω της ακρίβειας και της αξιοπιστίας του. Αν και ο αντικαταστάτης του έχει διπλάσια χωρητικότητα γεμιστήρα και είναι λιγότερο επιρρεπής σε αθέλητη εκπυρσοκρότηση, πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν το M1911.

6. M2 Browning, 1933

 

Άλλη μια διαρκής συμβολή στον οπλισμό, αποτέλεσε το Μ2 Browning, που ήταν ένα από τα πιο τρομερά πολυβόλα που έγιναν ποτέ. Σχεδιασμένο προς το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, το M2 ξεκίνησε ως ένας υδρόψυκτος σχεδιασμός, αλλά άλλαξε σε αερόψυκτο, απαιτώντας μια βαριά κάννη. Το Μ2 είναι ένα περίπλοκο όπλο, αλλά το διαμέτρημα κάννης 0.50’’, πυροβολεί με τετραπλάσια ενέργεια απ’ ότι ένα τυπικό τυφέκιο. Μπορεί να περάσει μέσα από μιας ίντσας πανοπλία χάλυβα και είναι θανατηφόρο στα δύο χιλιάδες μέτρα. Το Μ2 είναι ακόμα σε υπηρεσία, με ένα σχέδιο που είναι ουσιαστικά αμετάβλητο.

7. M1 Garand, 1936

 

Ο καναδός John Garand του Springfield Armory, ανέπτυξε το πρώτο ημιαυτόματο τυφέκιο. Τεχνικά γνωστό ως Τυφέκιο, το όπλο Μ1 Garand με διαμέτρημα 0.30’’, χρησιμοποιεί ορισμένη από την ενέργεια της υψηλής πίεσης αερίου που δημιουργείται κατά την εκπυρσοκρότηση, για να αποβάλλει το χρησιμοποιημένο φυσίγγιο και να γεμίσει ένα νέο. Αυτό δίνει μια υψηλότερη ταχυβολία από τα προηγούμενα όπλα, αν και ο γεμιστήρας των μόλις οκτώ φυσιγγίων μειώνει τη χρήση πυρομαχικών. Περίπου 4 εκατομμύρια παράχθηκαν στο Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

8. Uzi, 1948

 

Ο ταγματάρχης Uziel Gal ανέπτυξε το νέο του οπλοπολυβόλο των 9-mm με ταχυβολία 700 βλήματα/λεπτό για τον ισραηλινό στρατό, ενσωματώνοντας ένα τηλεσκοπικό κοντάκιο που αναδιπλώνεται κάτω από το κλείστρο στο άκρο της κάννης και μειώνει το συνολικό μήκος του όπλου. Αυτή η ανακάλυψη του συνδυασμού με ένα εκτεινόμενο στέλεχος, κάνει για ένα συμπαγές, ελαφρύ όπλο και το Uzi αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές από την αρχή. Τα πληρώματα οχημάτων, το υιοθέτησαν στη θέση του όπλου χειρός. Οι Ειδικές Δυνάμεις, το υιοθέτησαν επειδή χρειάζονταν κάτι ελαφρύ και εύχρηστο σε περιορισμένους χώρους. Λόγω του μικρού του μεγέθους, χρησιμοποιείται επίσης από σωματοφύλακες και τρομοκράτες. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια Uzi έχουν παραχθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας micro-Uzi έκδοσης, στο μέγεθος που έχει ένα μεγάλο πιστόλι.

9. AK-47, 1949

 

Όταν ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έθεσε ως στόχο να σχεδιάσει ένα τυφέκιο για το Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τη δεκαετία του ’40, ήξερε ότι έπρεπε να είναι απλό, φθηνό και αξιόπιστο, με την ακρίβεια σε δευτερεύουσα θέση στη δύναμη πυρός. Το σχέδιό του, το AK-47 των 7.62-mm, είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό όπλο στην ιστορία, με παραγωγή πάνω από 75 εκατομμύρια.  Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κινούμενων μερών του, κάνουν το ΑΚ-47 εύκολο στην κατασκευή και ανθεκτικό σε ρύπανση από λάσπη, άμμο, ή βρωμιά. Αυτή η στιβαρότητα και η ευκολία συντήρησης και εκπαίδευσης, το έχει κάνει το αγαπημένο όπλο των ανταρτών, των ελεύθερων μαχητών και των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο.

10. Glock 17, 1982

 

Το αυστριακό Gaston Glock, προήλθε από τον κόσμο της πολυμερούς μηχανικής και όχι της οπλοβιομηχανίας. Το επαναστατικό Glock 17 των 9-mm, είναι ένα απλοποιημένο πιστόλι που παράγεται κυρίως από πλαστικό, εκτός από την κάννη. Το πλαστικό πλαίσιο είναι ελαφρύτερο και πιο ανθεκτικό από το ατσάλι και απορροφά μέρος της ανάκρουσης κατά την εκπυρσοκρότηση. Το Glock 17, το οποίο απέκτησε το όνομά του επειδή πήρε το 17ο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της εταιρίας, έχει σχεδιαστεί με βελτιωμένη εργονομία και τρεις ανεξάρτητους μηχανισμούς ασφαλείας. Δεν θα εκπυρσοκροτήσει, εκτός αν πατηθεί η σκανδάλη και όλες οι ασφάλειες είναι ανοικτές. Το Glock κέρδισε γρήγορα, δύο-τρίτα από το μερίδιο αγοράς της αστυνομίας των ΗΠΑ.

11. XM-25, 2010

 

Ίσως το πιο καινοτόμο μικρό όπλο των τελευταίων ετών, είναι το XM-25 » Punisher» των 25-mm, εκτοξευτής χειροβομβίδων. Ένα λέιζερ μετρά την απόσταση μέχρι το στόχο, έτσι ώστε η χειροβομβίδα μπορεί να ρυθμιστεί να εκραγεί στον αέρα, στο ακριβές σημείο που διέρχεται, πάνω από ένα χαράκωμα ή έναν τοίχο, για τη στόχευση εχθρών πίσω από κάλυψη. Πέντε όπλα εκδόθηκαν στο Αφγανιστάν σε δοκιμαστική βάση το 2010 και είχαν καλές εκθέσεις. Ωστόσο, το εκτιμώμενο κόστος του XM-25 είναι πάνω από 30.000 δολάρια, κάτι μπορεί να αποδειχθεί πως είναι περιοριστικό για τώρα.


via

Subscribe to our site via Email :
Previous
Next Post »