News
.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Apo Lagh

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1949-ΤΑΙΝΙΑ)

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1949-ΤΑΙΝΙΑ)

Σημείο αναφοράς για το Σοβιετικό Κινηματογράφο αποτελεί το πολεμικό έπος «Η μάχη του Στάλινγκραντ» (1949) του Βλαντιμίρ Πετρόβ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη δημιουργία της ταινίας είχε κινητοποιηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός από τον Κόκκινο Στρατό που έθεσε στη διάθεση του σκηνοθέτη αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία, προκειμένου να αποδοθεί με κάθε αληθοφάνεια η πολεμική αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Χίτλερ.

Η ταινία κέρδισε μεταξύ άλλων την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» το 1949 στο Karlovy Vary Film Festival καθώς και το βραβείο Στάλιν το 1950.

Ο Αλεξέι Ντίκι, που υποδύθηκε τον Στάλιν, έλαβε βραβείο το 1949 στο Gottwaldov Film Festival και ο σκηνοθέτης Βλαντιμίρ Πετρόβ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των εργαζομένων της Τσεχοσλοβακίας.

Το πολεμικό αυτό έπος διαρθρώνεται σε δύο μέρη: στο πρώτο, με τίτλο «Ούτε βήμα πίσω» ξεδιπλώνονται τα στρατηγικά σχέδια του Στάλιν για την υπεράσπιση της άμυνας του Στάλινγκραντ. Στο δεύτερο μέρος  που επιγράφεται «Η νίκη» παρουσιάζεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον στη Βέρμαχτ με την κωδική ονομασία «Ουρανός».

Παίζουν οι : Αλεξάντρ Αντόνοβ, Μιχαήλ Αστάνγκοβ, Νικολάι Τσερκάσοβ, Αλεξέι Ντίκι.





info by 
video by


Subscribe to our site via Email :
Previous
Next Post »